Wat is een hoefzweer?

Een hoefzweer of hoefabces is een ontsteking van de lederhuid aan de binnenkant van de hoefcapsule. Afhankelijk van de locatie van deze ontsteking zijn er drie soorten te onderscheiden: een zoolabces, een hielabces of een teenabces. Ook de lederhuid onder de straal en de hoefballen kan ontstoken raken.

Hoe herken je een hoefzweer?

Het paard met een hoefzweer is vaak overduidelijk kreupel aan het been waar de zweer zich bevindt. Hij wil de hoef meestal niet of nauwelijks belasten en wil het andere been niet optillen omdat de druk op het been met de hoefzweer dan toeneemt, wat erg pijnlijk is. Het onderbeen kan daarnaast ook wat opgezwollen zijn. Met hoeftesters (een soort tang) kan in de hoef geknepen worden om de plek van de hoefzweer te bepalen. Mocht dit geen duidelijk beeld opleveren kan een thermocamera worden gebruikt. Deze maakt hoefabcessen duidelijk zichtbaar m.b.v. warmtevelden.

Hoe behandel je een hoefzweer?

Er zijn verschillende manieren om een hoefzweer te behandelen.
De standaard behandeling bestaat meestal uit het bepalen van de locatie van de ontsteking en vervolgens deze uit te snijden. Dit kan de hoefsmid of veearts doen. Als tijdens het snijden het pus uit het gat loopt is dit een goed teken. Mocht dit niet lukken is het abces nog niet rijp genoeg en is het onverstandig door te gaan met uitsnijden. Het gat wordt vervolgens ontsmet, de hoef verbonden en het paard (op antibiotica en pijnstillers) wordt doorgaand op boxrust gezet.

Helaas lukt het niet altijd met deze behandeling. Als er geen pus uit het gat komt worden soms grote delen van de zool of wand weggesneden waardoor de lederhuid beschadigd kan raken. Abcessen kunnen daarnaast door de operatie verergeren of terugkeren omdat het oorspronkelijke probleem niet verwijderd is. Ook kunnen er complicaties ontstaan zoals bacteriële infecties of de lederhuid die door het gat naar buiten geduwd wordt (‘prolaps’).

Het beste wat je kunt doen bij hoefzweren is geduld hebben en afwachten. Vanaf de eerste verschijnselen tot het uitbreken van het abces zitten meestal één à twee weken, soms langer. Beweging helpt, dus boxrust is niet bevorderlijk. Als het heel nat of koud is, zorg dan wel voor om een schone droge plek waar je paard comfortabel kan liggen.

Het weken van de voet of het aanbrengen van kompressen kan helpen om het doorbreken te versnellen of verlichting te geven. Sommige paarden vinden het fijn om met hun been in een emmer warm water met zout of soda of appelazijn te weken. Gebruik hiervoor een flexibele emmer zonder hengsel en zet hem op een plek waar de emmer om kan kiepen zonder dat zijn bed nat wordt.

animalintex

Je kunt de hoef inpakken met een papje van gemalen lijnzaad en gekookt water. Smeer dit op de hoef en pak hem in met een plastic zak en Vetwrap (stretch verband) en/of duct tape. Dit is een beetje een smeerboel. Een makkelijker aan te brengen kompres is Animalintex, een soort medicinale watten die je op de hoef aanbrengt en vervolgens inpakt met Vetwrap. Animalintex wordt erg glibberig als het nat is. Het werkt handiger om eerst de voet in te pakken en daarna pas nat te maken.

Er zijn homeopathische middelen die het rijpen van abcessen kunnen versnellen. Silica, pyrogenium en hepar sulfur zijn vaak gebruikte ingrediënten. Vraag aan je holistische dierenarts om advies.

Als je paard aan een bekapping toe was is het zeker raadzaam dit te doen omdat dit de bloedsomloop bevordert. Hou er wel rekening mee dat je hoefspecialist niet in staat zal zijn de andere hoef te trimmen.

Bron: paardenhoeven.info