In Nederland zijn er twee officiële opleidingen tot hoefsmid, een op de Groene Welle te Zwolle en een op Groenhorst College te Barneveld.

De Groene Welle

In een goed uitgerust paardencentrum met smederij leer je vakkundig bekappen en beslaan. Aan een hoefsmid worden hoge eisen gesteld. Je werkt vaak zelfstandig en neemt alle beslissingen over de behandelingen. Je volgt de hoefsmid opleiding in Barneveld. Het is een gedegen opleiding met veel verplichte basislessen en stages waar je de beroepspraktijk grondig leert kennen. Onder leiding van enthousiaste docenten ben je theoretisch en praktisch aan het werk. Uiteraard leer je bekappen en beslaan, maar daarnaast oefen je ondernemersvaardigheden. De opleiding hoefsmid is erkend door de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden.

 

Meer weten? ga naar http://www.groenhorst.nl/opleidingen/hoefsmid .

Groenhorst College

Als hoefsmid zie je in één oogopslag welk hoefijzer een paard nodig heeft. Je weet direct hoe jij het paard het beste kan beslaan en houdt hierbij rekening met het exterieur, de beenstand en de beweging van het paard. Je komt regelmatig op stal en samen met de eigenaar of opdrachtgever houd je de ontwikkeling van het paard in de gaten. Je hebt hierbij oog voor de verzorging, voeding, huisvesting, ziektes en hoefbeslag.

Omdat je vaak een eigen bedrijf hebt, houd je je ook bezig met de administratie en de bedrijfspresentatie. Vaak vul je als hoefsmid je eigen werktijden in. Daarnaast leg je contact met nieuwe klanten. Je bent gemotiveerd en een doorzetter. Uiteraard ben je handig met gereedschappen. Kortom: een hoefsmid is een echte paardenprofessional met oog voor mens en paard.

paardenhouderij en hoefsmid_youtube from Sophie Paul on Vimeo.

Meer weten? Ga naar https://www.groenewelle.nl/opleidingen-en-cursussen/mbo/dier-welzijn/hoefsmid/ .